Nišu potrebna još dva „Benetona“

Bez autora
Aug 08 2012

Nezaposlenost u Nišu i dalje raste: bez posla je 36.240 građana što je za 750 više u odnosu na početak 2012. godine. Broj nezaposlenih se uvećao iako je od januara do kraja juna zaposleno čak 16.000 Nišlija! U Nacionalnoj službi za zapošljavanje ocenjuju da rast nezaposlenosti “nije dramatičan”, ali da će gradu biti potrebna još dva velika investitora kao što su „Beneton“ i „Jura“ da bi na godišnjem nivou bilans bio pozitivan, odnosno da broj onih koji su se zaposlili premaši broj onih bez posla. Jeste broj nezaposlenih povećan u odnosu na januar, ali rast nije dramatičan. Svake godine posle juna imamo povećanje na evidenciji jer se prijavljuju đaci koji su završili škole. Kada privreda počne intenzivnije da radi smanjiće se i broj nezaposlenih - smatra direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Biserka Tošović. U tekstilnom divu „Benetonu“, u kojem radi oko 400 Nišlija, do kraja godine bi trebalo da se zaposli još 1.000 radnika, uglavnom žena od prvog do četvrtog stepena stručne spreme koji su trenutno na obukama, odnosno oko 2.700 radnika do kraja 2014. godine...

Nišu potrebna još dva „Benetona“Nezaposlenost u Nišu i dalje raste: bez posla je 36.240 građana što je za 750 više u odnosu na početak 2012. godine. Broj nezaposlenih se uvećao iako je od januara do kraja juna zaposleno čak 16.000 Nišlija!

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje ocenjuju da rast nezaposlenosti “nije dramatičan”, ali da će gradu biti potrebna još dva velika investitora kao što su „Beneton“ i „Jura“ da bi na godišnjem nivou bilans bio pozitivan, odnosno da broj onih koji su se zaposlili premaši broj onih bez posla.

- Jeste broj nezaposlenih povećan u odnosu na januar, ali rast nije dramatičan. Svake godine posle juna imamo povećanje na evidenciji jer se prijavljuju đaci koji su završili škole. Kada privreda počne intenzivnije da radi smanjiće se i broj nezaposlenih - smatra direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Biserka Tošović.

U tekstilnom divu „Benetonu“, u kojem radi oko 400 Nišlija, do kraja godine bi trebalo da se zaposli još 1.000 radnika, uglavnom žena od prvog do četvrtog stepena stručne spreme koji su trenutno na obukama, odnosno oko 2.700 radnika do kraja 2014. godine. U „Jurinim“ fabrikama koje se bave proizvodnjom kablova i instalacija u Nišu već radi oko 2.300 ljudi.

Gradski većnik Mihajlo Zdravković kaže da je rešavanje problema nezaposlenosti prioritet novih vlasti, ali da u ovoj godini nema nagoveštaja da će biti moguće otvaranje pogona nekih većih investitora.
- Grad nema više nijednu opremljenu radnu zonu kao što je to bila radna zona u Donjem Međurovu u koju bi potencijalni investitor odmah mogao početi gradnju. Užurbano radimo na opremanju još nekoliko lokacija jer se nadamo da će i dalje investitori moći da dobiju subvencije za otvaranje pogona. Za sada ima nagoveštaja samo nekoliko manjih domaćih firmi da će tražiti subvencije za zapošljavanje pedesetak radnika, ali je to još neizvesno - kaže Zdravković.

On ističe da je Niš u 2010. i 2011. godini realizovao projekat „Prva šansa“ kroz koji je grad iz budžeta finansirao šestomesečne troškove poreza i plata preduzećima koja pristanu da nakon toga u istom periodu zadrže radnike sa tržišta rada.

- Nadamo se da ćemo krajem ove godine uspeti da rebalansom budžeta obezbedimo sredstva i nastavimo ovaj projekat koji je jako bitan za mlade koji prvi put nalaze zaposlenje - kaže Zdravković.

- Posla ima samo u kineskim radnjama gde su plate od 10.000 do 15.000 dinara ili u buticima, uglavnom za isti novac, ali na crno. Studentarija može da radi i u kafićima, ali to je sezonski rad, vrlo često u nemogućim uslovima. Slala sam biografije na ko zna već koliko konkursa, ali ništa od posla - kaže Maja Ilić iz Niša.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik